Sigorta Hukuku, kişilerin güvenlik ihtiyacından doğmuş bir hukuk dalıdır. Sigorta hukuku, özel ve sosyal (kamu) sigortalar olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Sosyal sigortalar, halkın belirli gruplarını güvence altına alır ve kaynağı kamu hukukudur. Sosyal sigortalar faaliyetlerini kanunen kurulmuş olan kamu kurumları aracılığıyla yürütürler. Belli istisnalar haricinde toplumda ekonomik statüye göre kişilerin kamu tarafından sigortalanması zorunludur. Özel sigortalar ise kişinin irade serbestisi ile meydana getirdiği ve zorunlu olmayan sigortalardır.
Özel sigorta sözleşmesinde kişi, kanunen sigorta yapmaya yetkili bir şirket ile sigorta sözleşmesi akdetmekte özgürdür. Özel sigorta sözleşmesi; sigorta ettirenlerle, sigortacılar arasında kurulan sigorta sözleşmesi ile sağlanır. Esasen sigorta sözleşmesi; "sigortacının, sigorta ettirenin sahip olduğu aktif veya pasif bir menfaati, gelecekte gerçekleşmesi kesin olan veya olmayan sigorta ettirenin kontrolü dışındaki bir olayın rizikosuna karşı üzerine aldığı, sigorta ettirenin de bunun karşılığında bir miktar para (prim) ödemeyi ödemeyi kabul ve taahhüt ettiği" sözleşmedir.
Taraflar arasında sözleşme yapıldıkta sonra sigortacı tarafından, sigorta ettirene "poliçe" adı verilen bir belge verilir. Bu belgede tarafların karşılıklı hak ve borçları yer alır. Yaptırılması zorunlu olan özel bir sigorta sözleşmesi olan "Zorunlu Mali Mesuliyet Sigortası" 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun 91-101 maddeleri arasında düzenlenmiştir. Karayolları Trafik Kanunu m.3'te motorlu araç sayılan her araç için bu sigortanın yaptırılması zorunludur.Bu sigortanın amacı, trafik kazaları nedeniyle üçüncü kişilerin uğrayacakları zararların kolayca temin edilebilmesinin dışındazarardan sorumlu motorlu araç işletenini de kaza riskine karşı ekonomik olarak korumaktır.
Karayolları Trafik Kanunu m.91/1 hükmüne göre motorlu araç işleteni sayılan kişilerin zorunlu mali sorumluluk sigortası yaptırması gerekmektedir. Uygulamada bu sigortaya "trafik sigortası" denilmektedir. Bu sigorta bir tür kaza sigortasıdır. Sigorta kaza sigortası alanında çalışmaya yetkili olan sigorta şirketleri tarafından yapılır. Sigorta primleri, araçların cinsine göre sigortanın en az tutarları üzerinden yapılır. Sigortanın en az tutarları, Ticaret Bakanlığı ve Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) tarafından yıl sonunda açıklanır.
2017 yılından beri zorunlu mali mesuliyet sigortasının yaygınlaşması ve herkes tarafından yapılabilmesi için tavan fiyat uygulanmaktadır. Tavan fiyat uygulamasıyla primler makul seviyede tutulmakta ve sigortalıların ödeme güçlüğü yaşamaması amaçlanmaktadır.2021 yılı için açıklanan genelge 1 Ocak 2021 tarihi itibariyle geçerli olacaktır. Ocak ayından itibaren primler yüzde 1 oranında arttırılacaktır. 2021 yılında İstanbul'da trafiğe çıkmış olan bir araç için prim 1.626 TL; Bursa, Kocaeli, Ankara'da 1.580 TL; Tunceli, Kilis gibi araç sayısının az olduğu illerde 1.457 TL'dir.
Trafikteki araç sayısının fazlalılığına göre rizikonun gerçekleşme ihtimali arttığı için prim oranı büyükşehirlerde daha yüksek tutulmaktadır. Zorunlu mali sorumluluk sigortası primleri bir defada peşin olarak alınır ve bu sigorta karşılığı olarak sigorta edilen aracın neden olacağı bir trafik kazasında üçüncü kişinin uğrayacağı (sigorta kapsamındaki) zarar, sigorta limiti dahilinde karşılanır. Rizikonun meydana gelmesi ihtimalinde ise zorunlu mali mesuliyet sigortası yalnızca maddi zararları karşılamaktadır. Manevi zararlar bu sigorta kapsamına dahil değildir. Sigortanın yapılması, araç işletenin sorumluluğunu ortadan kaldırmamaktadır, zarar görene karşı sigortacı ile birlikte sorumludur.
Zararın sigorta şirketinden karşılanması daha kolay olduğu için, uygulamada hasar tespit tutanağı ve bilirkişi raporunun şirkete ulaşmasından 8 gün sonra, şirketler ödeme yapmaktadır. Belirtmek gerekir ki, zarar görene karşı araç işleten ile birlikte müteselsilen sorumlu olan sigorta şirketi teminat altına almış olduğu limitle sorumludur. Zarar gören kimse, sigorta şirketinden sigorta limiti içerisindekalan zararını tazmin ettikten sonra bir de ayrıca sigorta ettirene başvuramaz, zira sigorta zenginleşme amacı olmayıp, yalnızca zararı giderici bir fonksiyonu bulunmaktadır.