BANKA VE KREDİ KARTLARININ KOPYALANMASI SURETİYLE DOLANDIRICILIK
Günümüz yaşantısında Banka ve kredi kartı kullanmayan çok az insan vardır sanıyorum. Banka ve Kredi Kartı Kullanımı gelişen teknoloji, yoğun çalışma hayatı, hızlı sosyal yaşantı nedeniyle zamanın doğru ve daha verimli kullanılmasında çağın bir gereği haline gelmiştir.
Banka ve kredi kartları ile Banka Şubelerinde vakit kaybetmeden ATM. lerden hızlıca her türlü işlemi yapabiliyoruz. Bu kartların kullanımında riskimizde bu noktada başlıyor.
Dikkatinizi çekmek istediğimiz husus;
“Banka ve Kredi Kartlarının Kopyalanması Suretiyle Dolandırıcılık”
Kartımızla bir ATM den işlem yaptığımızda dolandırıcılar tarafından kartın takıldığı yuvaya bir düzenek yerleştirilerek tüm kart bilgilerimiz kopyalanabildiği gibi, ATM. ye yerleştirilen bir kamera ile de kart bilgileri temin edilip kartımız kopyalanmaktadır. Kopyalanan kartlar ile orijinal kartımızla tarafımızdan yapılabilecek tüm işlemler dolandırıcılar tarafından yapılabilmektedir. Hesabımızdan para çekilebilmekte, Kredi Kartı ile alış-veriş yapılmaktadır.
Bu tür bir olayla karşılaştığımızda ve dolandırıldığımızı anladığımızda öncelikle Bankadaki hesaplarımızın kullanımını durdurmalı ve uğradığımız zararın artmasını engellemeliyiz. Akabinde bulunduğumuz yerdeki Cumhuriyet Başsavcılığına vereceğimiz bir dilekçe ile olay hakkında şikâyetçi olmalıyız. Cumhuriyet Başsavcılığı şüpheli/sanıklar hakkında gerekli soruşturmayı yapmaktadır.
Sanıklar Türk Ceza Kanununun 157. Madde (Dolandırıcılık), 158. Madde ( Nitelikli dolandırıcılık) ve devamı maddeleri ile 245. Madde (Banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması ) hükümlerinden yargılanarak; “Başkasına ait bir banka veya kredi kartını, her ne suretle olursa olsun ele geçiren veya elinde bulunduran kimse, kart sahibinin veya kartın kendisine verilmesi gereken kişinin rızası olmaksızın bunu kullanarak veya kullandırtarak kendisine veya başkasına yarar sağladığı, Sahte oluşturulan veya üzerinde sahtecilik yapılan bir banka veya kredi kartını kullanmak suretiyle kendisine veya başkasına yarar sağladığı” sebepleri ile suçları sabit görülürse ilgili yasa hükümleri gereği cezalandırılır.
TRAFİK KAZALARI; KUSURLU TARAFIN YAKINLARININ DESTEKYEN YOKSUN KALMA TAZMİNATI TALEP HAKKI
Kimi zaman kendi kusurumuzdan kaynaklanan ancak kimi zamanda azami düzeyde dikkat ve özen gösterdiğimizi, kazanın oluşumuna sebebiyet vermemek için gereken tüm tedbirleri aldığımızı düşündüğümüz halde, üçüncü kişilerin kusurundan ve diğer tüm dış faktörler yüzünden trafik kazasının tarafı olabiliriz.
Trafik kazalarının sonuçları yalnızca şahsımızı etkilemeyip, manevi ve maddi boyutta yakınlarımızı da etkiliyor.
Ölümle sonuçlanan bir trafik kazasında ölen kimsenin yakınları yasa gereği destekten yoksun kaldıkları için zorunlu mali sorumluluk sigortası kapsamında sigorta şirketinden tazminat talebinde bulunabilirler.
Destekten yoksun kalma tazminatı talep edilebilmesi için ölen kişinin yasal mirasçısı olmak şartı da aranmıyor. Ölen kişinin bakım ve gözetimi altında olan herhangi biride destekten yoksun kalma tazminatı talep edebilir.
Ancak burada özellikle değinmek istediğim konu; kazada kusurlu olan kişinin yakınlarının da sigorta Şirketi karşısında destekten yoksun kalma tazminatı talep edebilecekleridir. Her ne kadar trafik kazasının meydana gelmesine ölen kişi kendi kusuru ile sebep olmuşsa da ölenin yakınlarının da destekten yoksun kalma tazminatı isteyebileceklerini Yargıtay Hukuk Dairesi hüküm altına almıştır.
Yargıtay’ın bu konudaki emsal bir kararını ekte iletiyorum.
Bu sayede ölen kişi kazada %100 kusurlu bulunsa dahi, ölen kişinin yakınlarının mağdur olmasının önüne geçilmiştir.
Kazasız, belasız, sağlıklı bir yaşam dileklerimizle.
Saygılarımızla.
Av. Okan DURSUN
Ek 1 : Yargıtay Kararı